Keresés ebben a blogban

2012. december 23., vasárnap

ZÚZMARÁS KARÁCSONYI KERT

 
 
 
 
 

TERMÉSZETES BÚTORFÉNYEZŐ RECEPTEK

Természetes bútorfényező

Hozzávalók: 275 ml víz; 1 nagy marék friss citromfű; 275 ml tiszta terpentin; 60 gr méhviasz; 60 gr szappanforgács; 2 db 500 grammos csavaros tetejű bádogdoboz

Tegyük tálba a citromfüvet, forraljuk föl a vizet és öntsük rá. Fedjük be az edényt és hagyjuk állni 15 percig. Lassú forrásban lévő víz gőze fölött olvasszuk föl serpenyőben a terpentint és a méhviaszt. A szűrt citromfű forrázatát és a szappanforgácsot egy másik serpenyőben óvatosan melegítsük fel. Mindkét keveréket kissé hűtsük le, majd keverjük össze őket. Az így kapott sűrű krémet puha ronggyal vigyük föl fára vagy fémre és dörzsöljük fényesre. Citromfű helyett használhatunk egy bő marék szárított levendulát vagy 6 csepp illóolajat.
Jekka McVicar: Új füveskönyv. Ikar Kiadó, 2005

Méhviaszos és terpentines bútorfényező
Puha ronggyal vigyük föl a bútorra és pár perc után erősen töröljük át.

Hozzávalók (250 ml-hez): 75 gr méhviasz, 200 ml tiszta terpentin, 20 csepp cédrusfaolaj, 10 csepp szantálfaolaj (citrom, ill. levendula illóolajat is használhatunk)

Reszeljük durvára a méhviaszt és tegyük csavaros fedelű üvegbe, majd öntsük rá a terpentint és lezárva hagyjuk egy hétig állni. Időnként keverjük meg, míg a keverék finom krémmé válik, ekkor keverjük hozzá az illóolajokat.
Stephanie Donaldson: Ízek, illatok, fortélyok:Remek, jól bevált receptek, ötletek minden évszakra. Aréna 2000 Kiadó, 2006